Крф

3 дена / 2 ноќевања

Крф06.04.2018 – 08.04.2018

Мистично привлечен, спакуван во историски приказни. Обоен од влијанија на најразлични цивилизации, фасцинира со природна убавина и освојува со искуства вредни за сечие сеќавање. Можеме до бескрај да ги опишуваме плажите кои ги има на број и по вкус за секого, кристално чистата вода која е склоп на секој отсликан пејзаж, богатиот ноќен живот, традиционалниот вкус на медитеранската клима… Но, поважно е да дознаете зошто за Вас, Крф ќе биде идеалниото место за прославување на најголемиот христијански празник. Ако за Божиќ велат каде и да си, дома да си, тогаш за Големата ноќ треба да си на Крф. – Местото кое е светски познато по традицијата и церемониите кои го одбележуваат празникот и се одржуваат 2 дена. Атмосферата е хармонија од обединети обичаи на православната христијанска вера, паганските традиции, венецијанското наследство, многубројните поворки во присуство на филхармониски оркестар и опојниот здив на пролетта.

06 април ( петок)

Собир на групата на Дрво Декор во утринските часови Патувањето продолжува преку Велес, Прилеп , Битола со попатни паузи кон Игуменица. Пристигнување во Игуменица во утринските часови каде што со фери брод се упатуваме кон Ипсос. Сместување во Апартмани. Краток одмор. Програмата започнува со посета на стариот град Крф. 16:00часот – Велики Петок е денот на Христовото страдање. На Крф, присуството на хоровите и илјадниците странски и домашни посетители дава посебна димензија на овој тажен настан. Додека еден филхармониски оркестар, облечен во црвени униформи, ја свири “Adagio” од Албиниони, друг оркестар го свири “Посмртниот марш” од Шопен. Многуте присутни оркестри, свират тажни и посмртни маршеви од познати композитори на класична музика. Мали девојчиња ги украсуваат епитафите со цвеќиња, а во церемонијата учествуваат и училиштата и момчињата од извидничките одреди. Последниот Епитаф, кој е и најимпресивниот се појавува во 22.00часот. По завршувањето на овие настани, групата се враќа во Ипсос или индивидуално се посетува некој ноќен клуб. Ноќевање.

07 април (сабота)

Овој ден е резервиран за вториот дел од Велигденската прослава, односно првата поворка наречена, првото Воскресение кое започнува во 09.00часот. Под строга заштита, се изнесуваат моштите на Св.Спиридон Чудотворец – заштитник на островот. Има повеќе легенди поврзани со овој светец кои ја објаснуваат вербата и почитта на народот кон него. Една од нив го споменува неговото влијание при повлекувањето на турската инвазија од островот. Тој се појавувал напомош на генералите кои се бореле да го ослободат островот. Облечен во темна наметка со запален факел влевал страв во умот на освојувачите наметнувајќи им опасност од натприродни сили. Во друга приказна пак, повторно се спомнува неговото херојство при бркање на опасната чума од градот, која бегајќи ги оставила своите траги на градските ѕидини.
Под звуците на свечената музика составена од три филхармонии, пред моштите на светецот луѓето фрлаат каранфили со кои го постилаат неговиот пат. Откако ќе заврши парадата, почнуваат подготовките за еден оригинален локален обичај – кршење на глинените ќупови.
Точно во 11:00 часот, црковните ѕвона го означуваат „утринското воскресение“ и од прозорците на куќите почнуваат да се фрлаат глинени садови полни со вода, во знак на почнување на празникот и истерување на злото. Ова потекнува од стар венецијански обичај со кој за дочекот на новата година се ослободувале старите работи да направат простор за нови и подобри. Друго објаснување за овој обичај е дека има паганско потекло и дека со вревата направена од кршењето, Античките Грци сакале да ја разбудат Персефона, божицата на пролетта и да го забрзаат нејзиното доаѓање. Обичајот е да се земе парче од скршените глинени садови и да се сочува за среќа и здравје до следната година. Филхармонските групи се враќаат на улиците и почнуваат да свират весела музика.
15:00 часот– Факултативна посета на палатата Ахилеон изградена од Австро-унгарската императорка, Елизабета позната како принцезата Сиси. Оваа палата била користена како нејзина летна резиденција се до нејзината трагична смрт, по што останала напуштена до 1907год, кога ја купува Кајзер Вилхем 2 од Германија. Во денешно време е музеј со прекрасна градина, скулптури, фрески и други уметнички дела кои ќе ни ја откријат митологијата и историјата на островот со доволно приказни што ќе ни останат во сеќавање долго и по пристигнувањето дома.Вракање кон Ипсос. 
21:30 часот – Поаѓање кон градот за проследување на последниот дел од традиционалната прослава, односно Христовото воскресение. На полноќ, илјадници луѓе се собираат на градските плоштади и го прославуваат ХристовотоВоскресение.Враќање во Ипсос. Ноќевање

08 април (недела)

ПАЛЕОКАСТРИЦА – факултативна посета на Палеокастрица , плажа која е една од поубавите на островот Крф.  По пат кон ова легендарно место се прави попатна пауза за посета на музеј-фабриката Мавроматис. Фабриката го носи името на семејството кое најдолго се занимава со одгледување и произведување на најразлични производи од овошјето кумкват единствено кое што успева само на територија на Шпанија и на островот Крф каде што при завршетоток на овој разглед ке имаме опција за бесплатна дегустација на многу бројните благи и ликери направени од ова овошје. Патувањето продолжува со посета на 13 века стариот манастир од кој што имаме преубав поглед на Палеокастрица. Поагање кон Република Македонија.

Цена на аранжманот:

99 евра

Попусти и доплати:

Сместувања:

Во цената е вклучено:

Во цената не е вклучено: